Sitarul

Actualizat la miercuri, 25 august 2010 05:26 Scris de admin miercuri, 11 august 2010 08:58

Fascinanta ca comportament si ca dificultate a vanatorii aceasta pasare destul de controversata ofera multiple clipe de neuitat la vanatoare cat si la observatii celor impatimiti de ea.

Sunt tari ca Franta, Italia, Grecia poate si altele, unde exista vanatori care practica vanatoarea exclusiv la aceasta specie de vanat si la altceva nu. Adica numai “sitaristi”.

Acestia isi “petrec” vanatoarea numai la cele doua pasaje ale sitarului cutrierand Europa de la sud la nord si invers si au prieteni peste tot unde sunt sitari si de unde isi primesc pretioasa informatie ca “au cazut sitarii”.

Au cluburi in care activeaza, unde socializeaza, unde isi schimba impresii si unde cu siguranta se “lauda” cu ispravile vanatoresti.

La noi numarul “sitaristilor” este foarte restrans si asta poate ca este si bine si rau.

Am petrecut si eu nenumarate “iesiri” la “pasajul de seara”, uneori vanand alteori numai de dragul observatiilor. Inconfundabilul “quor,…quor … pst, pst,“  trezeste intodeauna emotii vanatorului de parca ai senzatia ca de fiecare data te intalnesti in premiera cu acesta pasare.

Scolopax Rusticola si din Familia Scolopacidae – pe numele sau din carti – acesta pasare mai ofera pe langa “emotiile” unice de la vanatoare si un mult ravnit “trofeu”, purtat cu mandrie de vanatori la palarie. Este vorba de “pana pictorului” sau “penita” cum se mai numeste pana “recoltata” de la cotul aripii.

Nu cred ca este vanator “implinit” daca nu a “conoscut” sitarul.

Petru Didi Antonovici4 Comentarii

 1. sorin flutur   |  vineri, 13 august 2010 at 4:39 pm

  Sa impusti sitarul la pasajul de seara in timpul zborului nuptial este o blasfemie….

  In zonele unde sunt multi si foarte multi sitari asa este ai perfecta dreptate, dar in zona de munte unde intr-un “sezon” poti ca vanator daca faci iesiri foarte multe sa impusti maxim un sitar doi nu mai este blasfemie. Dar media este de un sitat pe an. Pasajul este “activ” numai primavara , toamna practic nici nu exista. In zona in care am facut eu sa zicem vanatoare la sitar intr-o seara la pasaj daca zboara 2 sau 3 sitari, este vorba de localiatea Poiana-Negrii (da aceia cu apa minerala) situata cam la 900m altitudine sunt si multe seri in care nu vezi nimic. In acel unic loc de vanatoare din toata zona daca vin doi vanatori o seara sau doua in rest stateam acolo singur seri intregi pentru ca nu interesa pe nimeni asa ceva. Iar cu cainele in padure acolo este imposibil, pentru ca desisurile de rasinoase sunt impenetrabile nu sunt precum lastarisul din padurea de foioase de la ses.

 2. alina   |  vineri, 03 decembrie 2010 at 8:06 pm

  Va rog sa-mi spune-ti si mie unde se pot vana sitari de padure la noi in tara.

 3. admin   |  vineri, 03 decembrie 2010 at 8:35 pm

  In zona in care feceam eu mai mult observatii nu se putea vorbi de vanatoare efectiva pentru ca nu zburau mai mult de maxim trei pe seara. Acum in zona de acolo – Bazinul Dornelor din Bucovina – vegetatia sa innaltat foarte tare si practic nu se mai poate pusca nimic. Si asa in sezonul eferent pasajului de primavara impuscam cam un singur sitar. Pasajul de toamna era cam inexistent. Acum m-am mutat in zona Bucurestiului si sunt si eu in cautare de zone in care sa se poata vana sitarul de padure.

 4. Sorin Flutur   |  miercuri, 25 mai 2011 at 3:18 pm

  pentru vanatoarea de sitar ai nevoie de un caine foarte bun si de un puscas indemanatic…

Trimite un comentariu